VALORS CONSULT ASIG Principală Vineri
19 Oct 2018
18:42:37
| RSS

free counter
Meniu site
Parteneri
Curs Valutar
Verifică RCA
Verifică PAD
Publicitate
Statistici
valors-consult.ucoz.ro trustrank
 CMR 
Polița de asigurare CMR

           

Polița de asigurare CMR se referă la răspunderea pe care o are transportatorul pentru pagubele care pot fi produse mărfurilor transportate intern sau internațional, pe automobile stipulate în contractul de asigurare. CMR sau asigurarea de răspundere a transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuș, a devenit un produs care este indispensabil și obligatoriu prin lege în cazul transportului intern si internațional. Această obligativitate a decurs în special datorită ratei mari a daunelor în cadrul curselor în străinătate.

Trebuie cunoscut faptul că, deși principiile de la baza poliței CMR nu diferă de la o societate de asigurare la alta, condițiile de asigurare sunt cele care diferă în funcție de politicile interne din cadrul fiecărei companii. Aceasta poliță intră în funcțiune în momentul primirii mărfii care urmează a fi transportată și se termină în momentul în care încărcătura a ajuns la destinație.

Riscurile asigurate in cadrul acestei polițe se referă la pierderea totală, parțială sau avarierea încărcăturii, precum și întârzierea acesteia. Dacă se constată că întârzierea a dus la prejudiciu, transportatorul este sancționat.

Transportatorul este scutit de răspundere atunci când pierderea sau vătămarea mărfii transportate apare ca o consecință a unui risc special legat de cel puțin una din următoarele situații:

 • se utilizează un autovehicul descoperit, fără prelată, în cazul în care acest lucru a fost convenit în contract
 • lipsa sau defecțiunea ambalajului pentru mărfurile expuse prin natura lor la stricăciuni;
 • deplasarea, încărcarea, descărcarea mărfii de către expeditor sau destinatar
 • încărcarea necorespunzătoare, numerotarea insuficientă sau nesatisfăcătoare a coletelor;
 • transportul animalelor vii.

Potrivit Convenției CMR, despăgubirea oferită de cărăuș pentru pierderea mărfii se stabilește în funcție de valoarea acesteia, la locul și în momentul în care a fost primit de către transportator. Valoarea mărfii este determinată pe baza cursului bursei sau pe prețul curent al pieței. În lipsa acestora valoarea mărfii se va determina pe baza valorii uzuale a mărfurilor de același fel și aceeași calitate.

Despăgubirea include de asemenea tariful de transport, alături de celelalte cheltuieli implicate în livrarea încărcăturii. Sunt însă situații în care polița CMR nu acoperă anumite daune, deoarece situația stipulată în contractul de asigurare nu coincide cu situația reala (ex.: locul descărcării mărfii nu coincide cu destinația finală stipulată în contractul de asigurare).

O situație care ridică probleme, este acoperirea riscului de furt. Includerea acoperirii riscului de furt este diferită de la o societate de asigurare la alta. Unii asiguratori nu consideră furtul ca făcând parte dintr-o asigurare CMR, astfel încât paguba produsă prin furt nu ar fi vina transportorului. Majoritatea societăților de asigurări despăgubesc doar furtul prin efracție. Există și asiguratori care acoperă  furtul total sau parțial incluzând aceasta în polița ca o clauza suplimentară, pentru care solicită plata unei prime suplimentare.

 

 

Căutare
Contact

S.C. VALORS CONSULT
ASIG S.R.L.

str.Traian,nr.29,Constanța


Telefon:
+4 0341 411 052


FAX:
+4 0341 780 316Ora locală
Calendar
«  Octombrie 2018  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
METEO
Știri
Prietenii site-ului
 • TRANSILVANIA BROKER
 • Creaţi un website gratuit
 • Jocuri Online Gratuite
 • Tutoriale Video
 • Kit-uri de Navigator
 • ...
  Reclama
  Statistici T5 valors-consult.ucoz.ro Real PageRank

  Copyright Valors Consult Asig © 2018Powered by uCoz